четвъртък, април 24, 2008

Малко за bookcrossing и bookrings

Какво е Буккросинг?
Буккросинг представлява пускане на книги „на свобода“( „в дивото“) и проследяване на техните пътешествия и хората, чийто живот са докоснали. Това е възможно благодарение на сайта на Bookcrossing.com.

Кога е създаден?
Идеята за Буккросинг възниква през март 2001. Уеб-сайтът стартира около четири седмици по-късно, на 17 април 2001. През първите 11 месеца посещението на сайта е слабо, само 100 нови членове всеки месец. През март 2002, обаче, всичко се променя след публикация в „Book magazine“,която дава началото на големия медиен интерес към Буккросинг, който продължава и днес. Резултатът от голямата идея и големите медии е, че понастоящем около 300 нови буккросъри се регистрират в сайта всеки ден.

Кой го прави?
Буккросинг се прави от 667,790 -те буккросъри, които са регистрирали 4,723,862 книги (по данни от 24.04.2008). Те идват от всякакви възрастови и демографски категории. Членството в сайта е безплатно, така че всичко, което е необходимо, е Интернет достъп и любов към Буккросинг.

Къде се прави?
Буккросинг е глобален феномен, с членове от над 130 страни от Антарктика до Зимбабве. Разбира се, Съединените Щати водят с най-много регистрирани членове. Но общността в Европа расте с всеки изминал ден. Книгите не познават георгафски граници и често се пускат да пътуват отвъд океана.

Как работи?
Буккросърите регистрират книгите на сайта, така че всяка книга да получи свой собствен номер (BCID= Bookcrossing ID number; буккросинг идентификационен номер), който се използва за да се означи книгата. Хората, които „хванат“ освободена книга, следват инструкциите дадени на етикета: да посетят сайта на http://www.bookcrossing.com/, за да видят къде е била книгата и да направят нов запис, за да узнаят буккросърите преди тях, че тя е в добри ръце. След като я прочетат (или не я прочетат:-)), те отново я освобождават на пейка в парка, в кафене, телефонна будка....на всякакви места, където тя може да бъде отново намерена.

Защо се прави?
Буккросинг по уникален начин синтезира случайността, приключението, алтруизма и литературата. Това е неповторима амалгама, на която истинските библиофили не могат да устоят. Буккросинг ни връща към детските ни години, наподобявайки игрите с бележки в стъклено шише или в балон от хелий. Можете да погледнете на Буккросинг и като на световна безплатна библиотека.
Bookrings
Освен да пускат книги на свобода, Bookcrosser-ите оживено общуват помежду си. Конструкцията на сайта позволява за един и същи екземпляр на книга да бъдат въведени мнения от различни потребители. Така може да се проследи какво впечатление е направила книгата на голям брой хора. Поради това, има още няколко вида дейности, които се радват на голяма популярност сред bookcrosser-ите: т.н. "bookrings, "bookrays", "bookboxes", "booktrade". При *bookrings*една книга, към която повече хора са проявили интерес,пътува между тях, като всеки, който я получи, я прочита и на свой ред я изпраща на следващия в списъка. Накрая книгата се връща при притежателя си.Пощенските разходи са за сметка на този, който изпраща. При*bookrays*системата е същата,разликата е, че книгата не се връща при собственика си, а продължава да се предава, докато има желаещи да участват. Накрая обикновено се"пуска на свобода.

Идеята на настоящия блог е да постави началото на такива читателски кръгове и у нас. За целта не е необходима регистрация в сайта на Bookcrossing.com- на този етап това по-скоро би попречило на разпространението на инициативата. Предлагането на книги и координацията на тяхното пътуване ще се извършва тук, на страниците на този блог.

Няма коментари: