неделя, май 11, 2008

Промени

Явно Бубанка няма да събере скоро смелост, затова да подготвя почвата :))
Очевидно блогът се оказа не особено подходяща форма за това начинание. Или по-скоро неудобна. Осъществяването на контакт е трудно, ориентирането - също донякъде, следенето на новите неща - съвсем...
Непрекъснато възникват разни детайли, които пренебрежими до един момент, по-нататък могат да изиграят лоша шега и да предопределят отмирането на начинанието/не ми се иска да съм песимист, но пък се опитвам да бъда реалист/. Защото всеки иска да се чувства удобно и да се ориентира лесно.
Бубанка предложи друга форма - форум. Предполагам тези дни ще напише обещания постинг и ще разкаже повече за идеите си. На мен, предвид пълната ми липса на техническа грамотност, ми е трудно да си представя как точно ще се осъществи, как ще се развие и дали действително ще е по-удобно. Но идеята ми се струва много добра и съм склонна да опитаме. Още повече, че както вече написах, блогът ми изглежда неудачен като опит.
Затова поставям началото на дискусия за това как да се развие начинанието така, че да е по-удобно и по-лесно за тези, които са се включили и които в бъдеще ще се включат в инициативата. Очаквам предложения. И най-вече публикацията на Бубанка :)

12 коментара:

~ каза...

Аз също забелязах тази тенденция. Форум наистина като че ли е по-удачна форма.

Милена Златарова каза...

И аз съм съгласна за форума. Така може да се оформят отделни теми за отделните книги и по-лесно да се следи къде пътуват, както и да се споделят впечатления.

Надявам се, че Бубанка има нещо наум и как да осъществим този форум на практика.

Шехина каза...

Аз също съм мисля, че форумът ще е далеч по-удобна форма за общуване в случая.

bubanka каза...

Първо започвам с това, че от блогове изобщо нищо не разбирам. Администратор съм в един малък форум и имам идея какви са възможностите на точно този форум. Иначе някакви познания в областта на софтуеъра нямам.
Според мен в блога /или поне в нашия/ има два основни недостатъка:
- няма как да се пускат лични съобщения или друг начин за комуникация между участниците
- не се отчита по никакъв начин къде са публикувани последните мнения
и един по-малък: не е възможно да се редактира вече пусната публикация
Разбира се, вероятно има начин да се преодолеят тези недостатъци или поне отчасти:
- всеки посочва имейл адрес, когато пуска публикация за търсене/предлагане на книга; не всички сме регистрирани в бг-мамма и не всички никове са еднакви, за това личните там само частично решение
- нямам представа как технически се администрира този блог и дори дали блоговете са различни варианти, за това тук не мога да дам никакъв съвет; единственото, което съм забелязала е, че в блогът на Бу има една малка секция в която са отбелязани къде са последните 5 публикации; може ли и тук да съществува?
Форумът решава тези два проблема от раз. Като според мен е възможно да се запазят добрите страни на блога.
С Тони говорихме за предаденото доверие и за това, че тук книгите се въртят между сътрудниците на блога. Един форум може да бъде ограничен по същия начин. Получаваш покана/препоръка за регистриране и регистрацията ти се активира от лично от админ, а не автоматично. Форумът може да бъде така направен, че в него да пишат само регистрирани потребители, а да четат всички. Може да бъде и така направен, че да бъде 'невидим' от нерегистрирани потребители. Зависи какво искаме да постигнем и в какъв кръг да се движат книгите. Признавам, че при по-тесен кръг, в смисъл че хората се познават реално и/или виртуално от повече време, аз бих била склонна да предложа и ценни за мен книги.
Форумът обаче трябва да е на платено място /блогът тук е безплатен, нали?/. От безплатните места имам лош опит - отнета база данни, събирана една година. От друга страна, поне в началото форумът няма да е голям и сумата ще е пренебрежимо малка. Може да се раздели като членски внос между всички участници или да се плаща от админситраторите на форума. Но това вече са подробности.
Бях намислила да пише още едно-две важно неща, но в момента не се сещам какви. Ако се наложи, ще допълвам или отговарям на въпроси.

пп само да добавя, че администрирането на форум не е трудна работа; за специфични неща мисля, че можем да намерим човек или двама, които да помогнат малко

dakelche каза...

Съгласна съм с посочените от Бубанка недостатъци на блога. Нямам никакви специализирани познания в областта на блоговете и форумите и не мога да дам конкретни предложения. Обаче поразрових и попаднах на това: http://pages.slu.edu/student/webbla/openrings.html

Изглежда удобно - книгите са подредени в списък по азбучен ред, всяка има собствен "кръг", участниците могат да си изпращат лични съобщения, всеки записва когато е получил книгата и т.н. На мен лично ми изглежда прегледно. На вас как ви изглежда и може ли да се направи такова нещо?

И последно, аз предпочитам книгите да се движат между регистрирани участници (имам отвратително собственическо чувство към книгите си) и нямам нищо против разумен членски внос за поддръжка на евентуалния форум.

bubanka каза...

http://pages.slu.edu/student/webbla/openrings.html - това изглажда наистина подходящо. Дори по-добро от форум. Но нямам идея как да се направи.

Тони каза...

И аз нямам никаква идея как бихме могли да направим нещо подобно на посоченото от Дакелче.
Иначе съм абсолютно съгласна с всичко, написано от Бубанка. Форумът определено е по-добро решение от блога - бихме могли да опитаме. Въпреки че съм склонна да се съглася с идеята за заплащане, се питам дали няма възможност поне първоначално да започнем с безплатен форум, за да видим как ще потръгнат нещата и едва след това да обмисляме възможността за такъв, при който ще трябва да платим някаква сума.
Бубс, ако имаш възможност, действай. И аз, а и предполагам Милена, които се явяваме нещо като администратори тук, също и останалите момичета, сме склонни да опитаме.
Можеш да разчиташ на всякакъв вид помощ в мое лице, без такава за техническата част :)

Милена Златарова каза...

Относно администрацията и модераторството на форума съм насреща.

Аз мога да предложа да направя един форум като този тук:
http://bulgarianbaby.informe.com. Единственият недостатък е, че платформата е на руски,но мисля, че не е проблем. Както виждате, спокойно се пише на кирилица,има възможност за размяна на лични съобщения и стандартните опции за администрация.

Вярно е, че е безплатен, но според мен в изказването на Тони има голяма доза смисъл- нека първо да видим каква популярност ще придобие този форум, пък ако натоварването стане прекалено голямо, тогава да мислим за преместване на платен.

Тони каза...

Нямам търпение да споделя, че вече почти има готов вариант. "Виновникът" за него ще го сподели най-вероятно днес. Дано ви хареса, защото на мен ми хареса много.

bubanka каза...

Недостатък на безплатния форум е, че базата данни не е собственост на администраторите. Когато ми отнеха форума и предложиха да заплатим базата данни, за да я преместим на друго място и да не започваме отначало, се оказа, че има проблем със сигурността на плащането и като резултат не успяхме да я платим. Не искам да звуча като лош пророк, просто имайте предвид и този вариант.
Този форум http://bulgarianbaby.informe.com ми е на маймуница, но предполагам, че този въпрос също се решава лесно.
Чакаме новия вариант :)

Милена Златарова каза...

Хайде, чакаме да ни изненадате:-)).

Тони каза...

Съвсем скоро. Има нужда от малко време за техническата част.